De KunstTour, elk jaar weer opnieuw een toer om van de grond te krijgen

Jean Pluis met een vooruitblik op de KunstTour 2005

In het weekend van 21 en 22 mei 2005 is het weer zover. Tijdens deze twee dagen vindt de 6e KunstTour plaats, een initiatief dat als pilot in 2000 is opgestart om het grote publiek op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de professionele beeldende kunst en vormgeving in Maastricht, middels open ateliers, exposities in kunstinstellingen, in unieke gebouwen, in enkele galeries en musea.

Initiatiefnemer en organisator Bert Lemmens vindt de KunstTour een niet meer weg te denken culturele gebeurtenis. En hij staat hierin niet alleen gezien het aantal oplopende bezoekers van tweeduizend naar vijfduizend. Ook heeft de gemeente Maastricht besloten om de KunstTour voor een periode van vier jaar van een structurele subsidie te voorzien. Hiermee lijkt eindelijk de erkenning en waardering te hebben plaatsgevonden van deze artistieke ontdekkingstocht langs allerlei locaties waar beeldende kunst en vormgeving centraal staan.

Openingsnacht in het Landbouwbelang
Op vrijdag 20 mei vindt om 20.00 uur de spectaculaire opening van de KunstTour plaats in de Culturele Vrijplaats Het Landbouwbelang. Deze staat in het teken van de ‘Multi Cultural Free Zone of Speech and Expression’ en bestaat onder andere uit een openingsperformance, een SLAM Poetry, een optreden van Herr Elektor, een schimmig reality spel, het open ‘free zone’-podium en een KunstTourfeest met DJ’s en VJ’s. Behalve dat het Landbouwbelang het decor vormt voor de openingsnacht is het ook de centrale ontmoetings- en expositieplaats van de KunstTour. Tijdens de KunstTour exposeren hier zo’n veertig kunstenaars en -centra, waaronder Kunstencentrum Signe uit Heerlen en Kunstcentrum Sittard.

Nieuwe activiteiten
Net zoals vorig jaar kent de KunstTour ook nu weer een aantal bijzondere activiteiten. Zo vormt Filmhuis Lumière een podium voor nieuwe mediakunstenaars met presentaties van clips, animaties, beeldprojecties, multimedia- installaties en fotografie. Hiermee wordt geprobeerd een aanzet te geven tot het creëren van een platform voor nieuwe mediakunst. Deelnemers zijn onder andere de Digital Art Group Maastricht, studenten van de afdeling Visuele Communicatie aan de ABK Maastricht en onderzoekers van de Jan van Eyck Academie. Ook zal de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) de resultaten van een door hen georganiseerde fotowedstrijd presenteren. Deze fotowedstrijd met als titel Water, vanzelfsprekend?, was bedoeld voor studenten aan de kunst- en fotografieacademies in Limburg, Noord-Brabant en Belgisch Limburg en stond geheel in het teken van het thema ‘water’. De beste foto’s – uitgekozen door een vakjury – worden in het Derlon Theater tentoongesteld. Van de heemtuin achter het Natuurhistorisch Museum is een beeldentuin met als thema ‘de natuur’ gemaakt. Daar is werk te zien van Marianne van der Bolt, Chris Roovers, Gerry Goossens, Hans Bartelet, Han van Wetering, Dre Devens, Piet Killaars, Frits van Roon, Frans Duyckers, Ralph Souren en Jef van de Leygraaf.

Voor kinderen wordt in het Landbouwbelang, onder begeleiding van een aantal kunstenaars, een workshop ‘Mergel for Kids’ georganiseerd en er is een kunstbouwplaats.

Deelnemers
De KunstTour 2005 kent weer een groot aantal deelnemers. Meer dan 125 kunstenaar exposeren op 43 locaties in de stad en buitenwijken. Ga naar http://www.kunsttour.com voor meer informatie en een overzicht van de deelnemende kunstenaars en locaties
Noot van de redactie: Basta waardeert een initiatief als de Kunsttour en hoopt dan ook dat de gemeente en de provincie de Kunsttour financieel zullen blijven steunen zoals voorheen omdat juist zo’n tour belangrijk is voor zowel de kunstenaars als de stad Maastricht.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basta 08

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s