Afgestudeerd aan de kunstacademie. En dan?

Maaike Frencken over eindexamenwerkstukken van Academie Beeldende Kunsten Maastricht (ABKM)

De een heeft al een zeer professioneel visitekaartje, terwijl de ander snel wat in elkaar geflanst en gekopieerd lijkt te hebben. Allemaal zijn ze echter afgestudeerd, de eindexamenstudenten van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht (ABKM), die van 8 t/m 10 juli exposeerden op de ABKM.

Het gaat sowieso al niet echt goed met de economie in Limburg, maar landelijk hoor je ook nog eens dat er teveel studenten afstuderen aan kunstacademies ten opzichte van het werk dat er voor hen is. Tel daarbij op dat de eindexamenexpositie van de ABK Maastricht van dit jaar, met enkele sterke uitzonderingen daargelaten, niet heel veel werk toonde dat er echt uit sprong of vernieuwend was, en je gaat je toch lichtelijk afvragen wat al deze studenten zullen gaan doen nu ze klaar zijn. Werk zoeken? Verder studeren? Een bijstandsuitkering aanvragen? Wellicht moet ik het de pas afgestudeerden zelf vragen. Hoe denken zij over hun toekomstperspectieven?

Aan voorbereiding op de arbeidsmarkt wordt steeds meer aandacht besteed op kunstacademies. Zo heeft de ABK Maastricht bijvoorbeeld de zogenaamde student companies om het ondernemerschap onder jonge kunstenaars en vormgevers te stimuleren en hen de daarvoor benodigde attitudes en vaardigheden bij te brengen. Een goed initiatief. De beschermde omgeving van de opleiding en het grote belang van de persoonlijke ontwikkeling ontbreken namelijk vaak op de arbeidsmarkt. Er moet ook geld verdiend worden, of je dit nu wilt doen door kunstenaarsstipendia aan te vragen (waar je overigens ook best wat vaardigheden voor nodig schijnt te hebben), door je eigen bedrijf op te zetten of door te proberen een baan in loondienst te krijgen. Ook moet er nagedacht worden of je in Limburg -waar de creatieve economie en het behouden van jonge makers hoog in het vaandel lijken te staan- je geluk wilt beproeven. Of elders, zoals vele Limburgse kunstenaars hiervoor hebben gedaan.

Feit blijft dat het geld niet zomaar zal komen aanrollen. Maar is ergens plezier in hebben niet een van de beste redenen om voor een bepaalde opleiding of een bepaald beroep te kiezen, veel kans op werk of niet?! Het is in elk geval een hele spannende, maar ook leuke uitdaging voor de pas afgestudeerden om de juiste balans te vinden!

Kersten-emonds-480

Kerstin Emonds (26, grafisch vormgever): ‘In Maastricht is voor mijn richting niet veel werk. Daarom ga ik zeker verhuizen. De kansen op werk zijn in een grote stad toch groter. Ik denk wel dat het de komende tijd moeilijk wordt om carrière te maken. Er zijn teveel grafisch vormgevers en er is te weinig werk.’ Kerstin gaat na een reis door Azië proberen een stageplek te vinden. Werk verwacht ze niet snel te vinden, dus dan maar een stage. Na een of twee jaar stage wil ze een master gaan doen.

Silvia-Palmen

Silvia Palmen (22, docent Beeldende Kunst en Vormgeving) solliciteert al vanaf februari, tot nog toe zonder resultaat, naar een baan in het onderwijs. ‘Er is heel weinig werk te vinden. Ik wil wel in Limburg blijven, omdat hier toch echt mijn wortels liggen. Momenteel zien mijn carrièrekansen er echter niet zo rooskleurig uit, maar ik ben wel van mening dat dat binnen twee jaar goed komt. Ik heb een goed CV en daarnaast veel ervaring opgedaan tijdens mijn stage.’

Elke-Lutgerink

Elke Lutgerink (22, modeontwerpster), wil voorlopig nog wel in Maastricht blijven wonen en eerst eens goed nadenken over wat ze nu eigenlijk wil. ‘Ik vind dat je de tijd moet nemen om je goed te oriënteren als je net afgestudeerd bent. Het is absoluut niet de bedoeling dat ik nu stil ga zitten. Ik ga juist van alles ondernemen en de publiciteit opzoeken met de collectie die ik nu heb gemaakt. Ik ben altijd gefascineerd geweest door kleding, maar vind de modewereld wat vluchtig en oppervlakkig. Ik ben met een vrij autonome collectie toch cum laude afgestudeerd in modevormgeving. Tijdens de eindexamenexpositie ben ik benaderd door een aantal galeries. En door een van hen ben ik gevraagd om eventueel mee te doen aan een samenwerkingsproject van net afgestudeerde autonoom beeldende kunstenaars. Dat is in Maastricht.’ Elke ziet het allemaal wel positief in en ze lijkt er ook alle redenen toe te hebben. ‘Maar’, zegt ze, ‘het is en blijft hard werken en overal zelf op afstappen. Zolang je plezier hebt en gelooft in wat je doet, ben je wel goed bezig, denk ik.’

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basta 09

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s